Centered Riding

“De ruiter vormt het paard”
“Ground, Center, Grow” 

Sinds 2013 ben ik Centered Riding instructeur level I

Wat is Centered Riding?

Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift (1923-2009, US). Sally Swift had een aangeboren rugafwijking, een scoliose, wat haar belemmerde in het paardrijden. Ze moest ander omgaan met haar bewegingen om te kunnen blijven paardrijden, en had het geluk dat ze hierbij hulp kreeg van Mabel Todd. Todd was in haar tijd erg vooruitdenkend op het gebied van bewust bewegen. Sally Swift bestudeerde haar technieken, maar ook andere bewegingsvormen, zoals de Alexandertechniek en technieken in Tai-Chi. Na al deze kennis opgedaan te hebben, ontwikkelde ze haar eigen methode: Centered Riding; rijden vanuit je midden.

Centered Riding is gebaseerd op kennis van de biomechanica en anatomie van het paard en van de mens. Daarbij zijn visualiseren, leren voelen en het verkrijgen van lichaamsbewustzijn erg belangrijk.
CR gaat uit van het principe dat paarden spiegelen. Spanning in het lijf van de ruiter resulteert in spanning bij het paard. Door CR leer je dit aan te voelen en vooral hoe je echt kunt rijden vanuit je zit en harmonie kunt bereiken.

Centered Riding is geen aparte discipline. Ruiters en paarden uit alle disciplines en elke tak van de paardensport kunnen zich door CR beter leren ontwikkelen en hun band en prestaties versterken en verfijnen.

De basisprincipes

Zachte ogen
Het creëren van een groter, ruimer blikveld en meer gevoel. Een strakke concentratie op het paard (‘harde ogen’) zorgt voor gevoelsverlies en spanning.

Ademhaling
Bewust worden van je ademhaling, ademen vanuit je centrum zorgt ervoor dat je zwaartepunt lager komt te liggen. Dit geeft meer ontspanning en laat je soepeler bewegen.

Centreren
Bewustwording van het lichaamscentrum. Ons centrum zit net onder de navel, en alle bewegingen moeten dat uitgangspunt hebben. Door het centreren wordt de zit dieper, rustiger en daardoor stabieler. Balans en controle wordt gemakkelijker. Omdat je eigen bewegingen meer ontspannen en vloeiender zijn, zullen de bewegingen van je paard dat ook zijn.

De bouwstenen
Het principe van deze oefening is dat schouder, heup en hiel recht boven elkaar komen, zodat enkels, knieën en heupen stabiele schokdempers worden. Zie je lichaam dus voor je als blokken, die recht boven elkaar moeten staan, om zo evenwichtiger, soepeler en stiller te zitten. Door deze goede zit vallen het zwaartepunt van paard en ruiter samen, waardoor het paard beter in balans komt, en beter kan bewegen.

Clear intent
Het weten wat je wil, dit kunnen visualiseren en daardoor sterker over te brengen op het paard, zonder sterker in je lichaamshulpen te worden.

Aarden
Oftewel het ‘rijden met de voeten op de grond’. Het is belangrijk een soort van verbondenheid met de grond te voelen, alsof je meeloopt met je paard, om diep en stabiel te kunnen zitten.